پیچیده ترین و مهم ترین بخش طراحی ساختمان، بخش «معماری» است.
فرم و پلان
اولین گام و مهمترین گام در فرآیند احداث بنا، گام طراحی معماری است. فرم ساختمان و طراحی خارجی آن، تقسیم و ارتباط فضاها، طراحی داخلی، چشمانداز، نور، رنگ و مسائل زیباشناختی، شناخت صحیح متریال، و بسیاری از پارامترهای مشابه دیگر مسایلی است که به عهده آرشیتکت است. همواره رهبری گروه طراحی بر عهده مهندس طراح معمار یا همان آرشیتکت است و هماهنگی بین بخشهای مختلف طراحی و حتی اجرا نیز توسط وی انجام خواهد گرفت.
مبحث معماری مبحث بسیار گستردهای است. چیزی که در اینجا میخواهیم بگوییم این است که یک طراحی خوب چه مزیتهایی دارد؟ وارد یک ویلا میشوید. مایل هستید به سرعت از آنجا خارج شوید. وارد یک ویلای دیگر میشوید که از لحاظ حجم و چشمانداز و نور تقریباً در یک شرایط است، اما اینبار دوست دارید در همانجا بمانید. حس میکنید که برای تک تک اجزا و قسمتهای این ساختمان فکر شده. به اصطلاح پشت هر خط این طرح، توجیه و فلسفلهای خوابیده. لذت میبرید و احساس خوشایندی دارید. این یعنی معماری. ما همین را میخواهیم.
جدا از عملکرد مطلوب، از نظر هزینه و سودآوری نیز یک طرح خوب میتواند به ما کمک کند. یک طرح خوب را با کج و کوله کردنهای بیدلیل و استفاده از متریالهای مختلف و بیتناسب در جایجای ساختمان اشتباه نگیرید. بلکه یک طرح خوب در هنگام سرمایهگذاری به خوبی ارزش خودش را نشان میدهد. یک معماری خوب میتواند با صرف هزینه کمتر، زیبایی بیشتری خلق کند. و نکته جالب، سودآوری بیشتر و بازگشت سریع سرمایه است. ویلایی که طراحی معمارانه داشته باشد، میتواند با سود ۱۰۰ درصد به فروش برسد. در حالی که بسیار شاهدیم که ساختمانهایی که طرح ناشیانه و سادهای دارند، حتی با همان مبلغی که بر روی آنها هزینه شده است نیز بایستی ماه ها و سالها در انتظار خریدار صبر کنند، و این، یعنی خواب سرمایه و متضرر شدن سرمایهگذار.
طراحی داخلی و دکوراسیون
محوطه و فضای سبز
امروزه در کلاردشت، زمینها به قطعاتی در حدود ۲۵۰ تا ۵۰۰ مترمربع تقسیم میشوند. بنابراین شاید اینطور تصور کنیم که مساحتی نمیماند برای محوطهسازی و در نظر گرفتن فضای نشستن و پارکینگ و آلاچیق و بازی و غیره وجود ندارد. در عمل، پس از کسر مساحت زیربنا و حریم الزامی اطراف آن، فضای مختصری میماند که در بسیاری از موارد نیاز چندانی به طراحی ندارد. این نظر تا حدودی درست است. مخصوصاً با کاهش یافتن روز به روز مساحت زمینها. اما حرف ما چیست؟ ما میگویمم در همان زمینهای محدود هم میشود کارهایی کرد که محوطه را زیباتر و دلنشینتر کرد. گاهی هزینه این کار نسبت به هزینه تمام شده کل ساختمان بسیار ناچیز است، اما در عمل و هنگام استفاده از ساختمان تاثیر چشمگیر آن را حس خواهیم کرد.
در یک مرحله بالاتر، ما اعتقاد داریم که هنگام طراحی ویلا، بایستی محوطه آن نیز به همراه آن طراحی شود. چه مسیرهای دسترسی، فضای سبز و چه بحث پوشش گیاهی آن. حتی شکل حصار یا دیوار و دروازه و سردروازه آن نیز بهتر است به صورت همزمان در طرح دیده شود. ما میگوییم، میشود طراحی را به نحوی انجام داد که محوطه با ویلا ادغام شود و نتوان مرز مشخصی بین ویلا و محوطه متصور شد. این نوع طراحی در ویلاهای طراحی شده در سبک معاصر رو به گسترش است و ما نیز به سازندگان توصیه اکید میکنیم که از توجه به طراحی محوطه غافل نشوند. در آخر، گفتن این نکته ضروری است که منظور از طراحی محوطه، خرج تراشی بیدلیل و پرهزینه نیست. بلکه، با توجه به بودجه پیشنهادی و نظر کارفرما میتوان به یک طرحی رسید که هم عملکرد خوبی داشته باشد و هم با فرم ویلا در تناسب بوده و جلوه خاصی به آن فضا ببخشد.