گاهی شیوه این است که کارفرما دفترچه طراحی را میآورد و میگوید من میخواهم این ساختمان را بسازم. و به این دلایل میخواهم خودم پیمانکار ساختمان خودم باشم. به این معنا که تامین مصالح و نیروی انسانی و پرداخت دستمزد و مدیریت کارگاه و بحث ایمنی آن و دیگر جزییات همه و همه بر عهده خودم، اما به شخصی یا تیمی نیاز دارم که در مراحل ساخت در کنار من باشد، چه روی کاغذ، چه در خرید مصالح، چه در کارگاه. ما به این حالت از ارایه خدمات مهندسی میگوییم «مشاوره» که نظارت عالیه را نیز در زیرمجموعه خود دارد. با این شیوه، تیم مهندسی علم و تجربه خود را در اختیار کارفرما قرار میدهد.
برای روشن تر شدن، چند مثال کمک کننده است. وقتی این شکل ار به ما مراجعه میشود، ابتدای امر نقشه را از کارفرما مطالعه میکنیم و با دقت آن را بررسی میکنیم. اگر ایرادی یا نقصی داشت رفع میکنیم و یا اگر پیشنهاداتی به ذهن ما رسید با کارفرما در میان میگذاریم. نقشه ها عموما شامل پلان ها و نما و برش است و شاید مختصری در مورد محوطه و جزییات معماری و سازه ای مستندسازی شده باشد. اما ما میدانیم که برای رسیدن به یک ساختمان کامل، به چیزهای بیشتری نیاز است. بد نیست چند مورد را ردیف کنیم. طراحی داخلی. از مواردی است که بسیار میتوانیم به عنوان مشاور در کنار کارفرما باشیم و بسیار برای او و بنایی که قصد احداث دارد، مفید باشیم. از طراحی شومینه و باربیکیو گرفته تا جانمایی مبلمان و فرم آشپزخانه و کمد و انتخاب نوع در و جانمایی روشنایی و نورپردازی خارجی و محوطه و در مجموع انتخاب جنس، ابعاد، رنگ، چیدمان، برند و کیفیت و متریال نهایی. همه این ها میتواند با ترسیم سه بعدی و ارایه تصاویر نزدیک به واقع، بسیار به انتخاب ها کمک کند. معمولا در نقشه های موجود بسیار کم دیده ایم که این دست اطلاعات در مستندات فنی طراح فکر شده باشد و منعکس شده باشد. در ضمن، ما میتوانیم در ارایه جدولی و آنلاین گزارش های مالی نیز به کارفرما خدماتی ارایه دهیم که ترسناکترین قسمت حساب کتاب ها، شیرین ترین قسمت آن می شود از بس همه چیز شفاف است. (به صورت جدول به اشتراک گذاشته با صاحب کار که از خرید ها و پرداخت های لحظه ای مطلع خواهد شد، بعلاوه گزارش کار روزانه کارگاه، که البته اینها فراتر از خدمات روتین بخش مشاوره است، اما چه بهتر که بسته کامل خدمات را ارایه دهیم که کوچک ترین بار خستگی و سردرگمی بر شانه سرمایه گذار ننشیند.)
بخش دوم کار مشاور، نظارت او است بر حسن اجرای کار. ساختمان ها اگر از مسیر گرفتن جواز و نظارت مهندسین ناظر نظام مهندسی جلو بروند، دارای ناظر اند و اگر اهل فن باشید میدانید که با تناسب خنده دار حقوق ناظر و مسولیت او، نمیتوان انتظار داشت شخص ناظر رسمی، چندان به کمک کارفرما بیاید و کار ابدا نیست آن چیزی که باید باشد. بنابراین، بر کار ناظر و بر کار تیم مجری باید مشاوری باشد و ناظر عالیه ای باشد که چه در ترتیب و زمان بندی اجرا و کیفیت بتن گرفته تا تکنیک های بسیار متنوع اجرایی بتواند کار را در کارگاه تسهیل کند و از بروز مشکلات متداول پیشگری کند. و اگر ساختمان از مسیر ساخت غیرمجاز نرود و کمسیون ماده صد و آن ماجرا، که اساسا ساختان ناظر ندارد و یقینا به شخص ماشور برای پیش بردن کار با این استادکاران دوست داشتنی یقینا نیاز است! مخصوصاً در بستن قرارداد و تحویل گرفتن کار و شیوه پرداخت دستمزد و نکاتی که باید لحاظ شود، همه میدانیم که پر از نکته و ظرافت است. به هر حال، تمام علم و تجربه سالیان سال کار حرفه ای ما در اختیار شماست.