ویلا۳۶۰ کلاردشت [مهندسی ساختمانخدمات املاک]

راهنمای املاک

علم کوه

قله علم کوه، دومین قله مرتفع ایران

[گروه مهندسی و املاک ویلا۳۶۰ کلاردشت]

به روز رسانی : ۲ فروردین ۱۴۰۳

قله علم کوه

بعد از قله دماوند، دومین قله مرتفع ایران، قله علم کوه است. ارتفاع «علم کوه» برابر با ۴۸۵۰ متر می‌باشد. این کوه در غرب استان مازندران قرار دارد. از جبهه شمالی به شهر کلاردشت و از جبهه جنوبی نیز به دره طالقان مشرف است. رودبارکِ کلاردشت نزدیکترین جا به این منطقه است و برای صعود به آن در تقریباً همه موارد از شهر کلاردشت اقدام می‌شود. در دامنه شمالی علم کوه، دیواره‌ای به ارتفاع ۶۰۰ متر قرار دارد که یکی از سخت‌ترین و فنی‌ترین مسیرها برای سنگ‌نوردی و دیوارنوردی در ایران بلکه جهان محسوب می‌شود و شهرت جهانی این قله به خاطر همین دیواره‌ است.

پای علم کوه

قله علم کوه در میان قلل مرتفع دیگری قرار دارد که همه آنها ارتفاعی بیش از ۴۰۰۰ متر دارند. مانند سرچال، علم چال، تخت سلیمان، مرجیکش، خرسان، چالون، هفت خوان، اسپلیت، شانه کوه و بسیاری دیگر.  تعداد این قلل گرانیتی نزدیک به پنجاه عدد است. این منطقه که از قلل مرتفع مملوء است، به «تخت سلیمان» معروف است که وجه تسمیه آن نیز شنیدنی است. بی سبب نیست که منطقه تخت سلیمان را آلپ ایران گفته‌اند و این ناحیه بسیار سرد، بزرگ ترین ناحیه کوهستانی یخچالی ایران است. 

علم کوه

تاریخچه کوهنوردی کلاردشت

اولین گزارش نوشته شده در مورد علم کوه و تخت سلیمان و دیگر قله های منطقه به حدود سال های 1281 شمسی باز می گردد که توسط برادران برن مولر آلمانی تهیه شده است. آنها برای اولین بار علم کوه را بزرگترین قله منطقه تشخیص دادند. داگلاس باسک کوهنورد و نقشه بردار انگلیسی اولین کسی بود که بر قله علم کوه پای نهاد. وی که از مناطق البرز نقشه برداری میکرد این کوه ها را فتح کرد. او در سال 1312 به منطقه مسافرات نمود و به وجود یخچال های این منطقه پی برد. در سال بعد داگلاس به همراه دکتر هانس بوبک استاد جغرافیای دانشگاه وین ضمن صعود به قله علم کوه چند یخچال دیگر را نیز در این منطقه کشف نمود. صعود فنی نیز در سال 1315 با صعود هیئت کوهنوردان آلمانی و از گردنه شانه کوه آغاز شد و این راه به گرده آلمان ها معروف شده است. این گروه همچنین برای اولین بار به قله تخت سلیمان صعود کردند بعد ها کوهنوردان فرانسه ، ایتالیا و لهستان نیز به این قلل صعود کردند.

در سال 1319 اولین گروه از کوهنوردان ایرانی به سرپرستی ارسلان خلعتبری وبا شرکت تقی آزرمی و نجم آبادی از طریق حصار چال به این قله ها صعود کردند. اولین زن ایرانی که در قالب یک گروه کوهنوری به علم کوه صعود نمود عصمت قاضی بود که در سال 1329 خورشیدی بدین کار مبادرت کرد. اولین و تنها صعود زمستانی در این منطقه در سال 1337 و توسط گروهی مرکب از حسین رضایی، باقر زیارتی، رضا اکینچه، مصطفی منتظمی و 5 نفر دیگر به سرپرستی حسین رضایی صورت گرفت. که از آن گروه 9 نفره 5 نفر در 24 بهمن همان سال به قله علم کوه صعود کردند.

صعود های فنی قابل توجهی که روی دیواره علم کوه انجام شده عبارتند از : صعود اکیپ ایرانی – آلمانی (امیر اعلایی) هاری روس) که شکاف دیواره علم کوه را صعود نمودند این اولین صعودی بود که روی دیواره علم کوه انجام شد. در سال 1345 خورشیدی یک گروه فرانسوی نیز پس از صعود شکاف دیواره علم کوه به قله صعود کردند، کوهنوردان این صعود را جالبترین صعود تلقی میکنند.

در سال 1346 اولین اکیپ ایرانی مرکب از 4 نفر از شکاف دیواره علم کوه صعود نمودند این 4 نفر کوهنورد ایرانی عبارت بودند از گارسچی، عدیلی، عبدالهی و عبدلی که دو نفر از آنها (گارسچی و عدیلی) یک شب را روی دیواره به سر بردند.

نورایر میناسیان از کوهنوردان ورزیده ایرانی در راه قله سیاه کمان کشته شد(1333) فریدون نجاه و فرزین نیا کوهنوردان صاحب نام ایرانی در سال 1348 در راه صعود به یکی از قله های این مجموعه جان باختند. یک صعود زمستانی تیم اعزامی تیم فدارسیون کوهنوردی ایران نیز به سال 1366 صورت گرفت. فلیکس میناساکانیان کوهنورد دیگری بود که در راه قله سیاه سنگ کشته شد. جدیدترین مورد به رسول نقوی (اهل کلاردشت) کوه نورد کلاردشتی و عضو تیم ملی کوهنوردی ایران مربوط می شود که خود از فاتحان ایرانی قله اورست در سال 1377(1998) بوده است. 

ویدیو معرفی موقعیت علم کوه

در این ویدیو کوتاه به سرعت با موقعیت قله علم کوه را نسبت به کلاردشت آشنا می‌شوید.

تور مجازی ۳۶۰ درجه «علم کوه کلاردشت»

با استفاده از این تصاویر می‌توانید با موقعیت قله علم و مسیرهای دسترسی به این قله از سمت شهر کلاردشت آشنا شوید. در تصاویر به سمت شرق نیز نگاهی بیاندازید و قله دماوند را از دور ببینید. با استفاده تور مجازی می‌توانید به هر سو نظر کنیم.
از ونداربن، دوراه می شود. سمت راست، مسیر سخت است. که خط با رنگ صورتی در تصاویر تا پناهگاه سرچال و قرمز از این پناهگاه تا قله است که در انتها به دیواره مشهور علم کوه می‌رسیم. اما مسیر سمت چپ، مسیر آسانی است و همه می‌توانند با پیاده روی،‌ ایستادن بر فراز قله را تجربه کنند. در مسیر رسیدن به قله، مدتی کمپ کرده و از دریاچه های یخ زده چندگانه منطقه هسارچال دیدن می‌کنیم.
پرسش های متداول
سوال و جواب پیرامون قله علم کوه کلاردشت

سه مسیر. رودبارک کلاردشت. سه هزار تنکابن. طالقان.

عکس های قله علم کوه

از زیباترین مناظر طبیعت، بی شک منظره صلابت کوهستان است

مسیر دسترسی قله علم کوه

علم کوه، قله ای است در میان رشته قلل تخت سلیمان. بنابراین نمی‌توان با تاکسی اینترنتی به آنجا رسید! هرچند از چهل درصد نقاط مختلف کلاردشت دیواره علم کوه و خود قله آن از دور مشخص است، اما رسیدن به آن مشکل است. شاید حدود ده درصد از مردم کلاردشت در طول عمر خود فتح این قله را تجربه می‌کنند. با این حال کافی است به انتهای رودبارک برویم و از ونداربن گذر کنیم و از دریاچه حصار چال عبور کنیم و از راه باریکه ای خودمان را به بالا قله برسانیم و اگر هوا مساعد باشد، قله دماوند را از دور ببینیم. از امکانات گردشگری خبری نیست. مگر در حد چند پروژه معماری دانشگاهی که بسیار اصولی و حرفه ای و زیبا بودند و البته آن کارها گویا هنوز از اراده اقتصادی ما خارج است.

تور گردشگری قله علم کوه (طبیعت گردی)

تورهای متعددی برای صعود و حتی پیمایش و کوهنوردی تا پای قله وجود دارد. معمولا در ماه‌های خرداد و تیر و مرداد و گاهی شهریور این تورهای گردشگری فعال می‌شوند. با ثبت نام و صرف هزینه تقریباً مناسبی تور های سه و چهار روزه ای در گروه های معمولا ۲۵ نفره به فدراسیون رودبارک کلاردشت و سپس با پاترول و نیسان تا تنگ گلو و از آنجا به سمت کمپ حصارچال و آنجا چادر برپا کرده و بساط تغذیه کمپینگ و روبرو شدن ما با طبیعت سرسبز و البته دیگر نه چندان بکر آنجا است. باید مراقب آسیب به طبیعت باشیم. 

معمولاً‌ این تور ها از تهران و شیراز و برخی دیگر از مراکز استان‌ها به مقصد کلاردشت و رودبارک و قله علم کوه برقرار می‌شود. این تورها معمولا زیر نظر سرپرست که ایشان معمولاً  دارای مجوز و راهنما با مجور مربی گری فدراسیون می‌باشد. مجوز ها در سطوح مختلف است و البته در کلاردشت هم اشخاصی هستند که عالی ترین درجه مربی کوهنوردی را دارند و در این زمینه نیز با دهه ها تجربه فعال اند. اگر خواهان تماس با آنها هستید، با ما تماس بگیرید تا شماره تماس ایشان را برای شما ارسال کنیم.
در ذهن داشته باشید که کوله و کفش مناسب و دستکش و عینک مناسب کوهنوردی و چادر و کیسه و موارد دیگری که مسیول تیم به شما می‌گوید را به همراه داشته باشید.

بهترین زمان صعود به علم کوه ابتدای تابستان و مدت آن در حالت متداول دو روزه است. هرچند بسیاری صعود به این قله را یک روزه، از ابتدای صبح تا انتهای شب هم تجربه کرده‌اند.

قله سیاه کمان

قله سیاه کمان یکی از قله‌های بلند منطقهٔ کوهستانی تخت‌سلیمان در رشته‌کوه البرز است. این قله در استان مازندران و شهرستان کلاردشت واقع شده است. سیاه کمان با ارتفاع ۴۴۷۲ متر، قله ای بلند و زیبا است، درست مشابه کوه‌های نوک‌تیزی که در نقاشی‌های کودکان کشیده می‌شود. این قله در سمت شرقی علم کوه و در جناح شمالی منطقۀ تخت سلیمان در کنار سرچشمهٔ رودخانهٔ سرد آبرود کلاردشت واقع گردیده است. منطقه تخت سلیمان (علم کوه) واقع در سلسله جبال البرز محسوب می‌شود. این ناحیه بزرگ کوهستانی با داشتن حدود تقریبی ۲۰۰ قله بالای ۴۰۰۰ متر، یکی از مناطق مهم کوهنوردی در ایران است. در ادامه چند عکس از قله «سیاه کمان» مشاهده می‌کنید.

چشم انداز قله سیاه کمان از روی علم کوه
چشم انداز قله سیاه کمان از روی علم کوه
برف و زمستان در کلاردشت
برف و زمستان در کلاردشت

همه جا سرد و سفید و آماده برای برف بازی و ساختن یک آدم برفی

مشاهده
کوه پیمایی و کوهنوردی در کلاردشت
کوهنوردی کلاردشت

ضلع جنوبی دشت کلاردشت نواری از کوهستان های مرتفع البرز است

مشاهده
حصارچال کلاردشت
حصارچال

در ضلع شرقی قله علم کوه دریاچه حصارچال وجود دارد در تراز ۳۸۰۰ متری.

مشاهده
شاه عَلَم دار
شاه عَلَم دار

در بلندترین کوه جنوبی کلاردشت مقبره امامزاده‌ای است نیاز به دو ساعت پیاده‌روی.

مشاهده

آشنایی با کلاردشت

 ۱۳۸۸ - ۱۴۰۳   |  کلیه حقوق برای ویلا۳۶۰ محفوظ است

⚪ تماس با ما