ویلا۳۶۰ کلاردشت [مهندسی ساختمانخدمات املاک]

پل معلق رودبارک

اخذ پروانه ساخت در کلاردشت

برای اخذ جواز ساخت یک ویلا یا ساختمان چه مراحلی باید طی شود.

[مشاور املاک ویلا۳۶۰ کلاردشت]

به روز رسانی : اسفند ۱۴۰۲

پروانه ساختمانی، سندی است که توسط مراجع صدور پروانه صادر می‌شود و به مالک زمین اجازه ساخت و ساز می‌دهد. در محدوده شهر، شهرداری و در محدوده روستا، بنیاد مسکن مراجع صدور پروانه می‌باشند. امکان اخذ پروانه در زمین‌های با کاربری «مسکونی» وجود دارد و به منظور احداث بنا در زمین‌های با کاربری‌های دیگر مانند «باغات» «زراعی داخل بافت» و غیره بایستی درخواست تغییر کاربری نمود. (در زمین های زراعی خارج بافت امکان اخذ پروانه وجود ندارد.) پروانه ساخت یا همان جواز ساخت شامل اطلاعاتی مانند مساحت زیربنا، تعداد طبقات، نوع اسکلت ساختمان، مشخصات متقاضی،  نام مهندسین طراح و ناظر و تاریخ صدور پروانه است. رعایت مقررات ملی ساختمان در ساختمان‌ها الزامی است. اخذ سند مالکیت «عرصه و اعیان» برای هر واحد مسکونی منوط به ارائه پایان کار توسط ناظر و صدور پایان کار توسط مرجع صدور پروانه است.

ساخت و ساز قوانین خودش را دارد. هر زمینی کاربری مخصوص به خودش را دارد که قانون آن را مشخص می‌کند. برای شهر، طرح هادی شهر و برای روستا، طرح هادی که توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تهیه و تدوین می‌کند. برای مثال، به ما این مجوز را می‌دهند که در فلان زمین، برابر چهل درصد مساحت زمین می‌توانی زیربنا بگیری. یعنی اگر زمین ۵۰۰ متر باشد، می‌توانی بنایی احداثی کنی که مساحت متصل به زمین آن ۲۰۰ مترمربع باشد. به این می‌گوییم تراکم سطح اشغال که در این مثال چهل درصد است. در ادامه می‌گویند این بنای شما می‌تواند در دو طبقه روی پیلوت احداث شود. منظور از پیلوت، طبقه ای است با ارتفاع ۲۱۰ سانتی‌متر که معمولاً برای پارکینگ و انباری و گاهی سرایداری استفاده می‌شود، بعلاوه استخر و سونا. اما به جهت کم بودن ارتفاع معمولاً بدرد مسکونی نمی‌خورد و در حقیقی بودن این ارتفاع معمولاً با دقت بیشتری بررسی می‌کنند. به این ضوابطی که از سوی مراجع صدور پروانه دریافت می‌کنیم، می‌گویند «اصول و ضوابط ساخت» که برگه‌ای است که آن را به تیم طراحی می‌دهیم و او نیز این ضوابط را در طرح لحاظ می‌کند. 

برای مثال در محدوده شهر کلاردشت که زیر نظر شهرداری است، در زمینی با کاربری «مسکونی فصلی» (ویلایی) با فرض اینکه مساحت زمین ۶۰۰ مترمربع باشد، و سطح اشغال مجاز ۲۵ درصد، می‌توان ویلایی با مشخصات زیر احداث کرد. طبقه پیلوت (همکف با کاربری پارکینگ) برابر ۱۵۰ مترمربع و طبقه اول و دوم هر کدام ۱۵۰ مترمربع و یک چیزی با نام بهارخواب در طبقه سوم که یک طبقه کامل نیست ولی در حد یک سالن و یک خواب. در مجموع چیزی در حدود پانصد مترمربع. که با احتساب هر مترمربع ۵۰۰ هزار تومان، هزینه جواز آن می‌شود ۲۵۰ میلیون تومان. عدد معقولی است. ساخت بیش از این در زمینی با مساحت ۶۰۰ مترمربع معقول نیست چرا که این ساختمان ویلا نیست و محوطه‌ای دیگر باقی نمی‌ماند. امروز علاقه به ساختمان‌های بزرگ رفته رفته کم می‌شود و داشتن فضای سبز و محوطه بزرگ بیش از پیش مورد علاقه است.

چند نکته را مرور می‌کنیم و بهتر است به ذهن بسپاریم. در شهر، طبق قانون نمی‌توان در زمین‌های زیر ۵۰۰ مترمربع (گاهی تا ۴۹۰) بنایی احداث کرد. یعنی شهرداری مجوز ساخت نمی‌دهد. پس چاره چیست؟ چاره کمیسیون ملعونی است به نام کمسیون ماده ۱۰۰. (یکی از مزخرف‌ترین چیزهایی که تا به امروز اختراع شده و البته هشتاد درصد محل درآمد شهرداری‌های ایران است!). وظیفه این کمسیون چیست؟ جریمه کردن و آنگاه هر ساخت و سازی را مجاز دانستن. بنابراین، در شهر، زمین‌های بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ مترمربع مشمول کمیسیون ماده ۱۰۰ می‌شوند (زیر دویست برای غیرتجاری مجاز نیست) و کافی است با دادن پولی به شهرداری (حدود صد میلیون) ساخت را آغاز کرد و با پیچاندن تمامی مراحل اصول فنی نظام مهندسی، هر طور عشق مالک کشید بنا را تا پایان مرحله اسکلت پیش ببرد و تشکیل پرونده و یک مهر الکی به نام استحکام بنا و پایان. عجیب اینکه بسیاری از مواقع توجیه مالی دارد که حتی ساختمان هایی با مساحت زمین بالای ۵۰۰ مترمربع نیز از این طریق، بدون مجوز و با چراغ سبز شهرداری احداث کرد و در انتها جریمه‌اش را پرداخت کرد که آن هم با دیدن کارشناسان و اعضای محترم کمیسیون ماده ۱۰۰ فراوان جای تخفیف دارد. (خوشبختانه ما در کلاردشت ابدا شاهد این پدیده مذموم نبودیم و نیستیم و شکر خداوند همه به درستی به وظایف خودشان عمل کرده و می‌کنند.)
در روستا هم چیزی داریم به نام کمسیون ماده ۹۹ که نقش مشابهی در ساخت‌وسازهای روستا دارد. در روستا، اگر کاربری مسکونی باشد، که خیلی عالی است، بسیار راحت و سریع است. با پرداخت حدود صد میلیون تومان می‌توانیم برای یک ویلای متوسط جواز ساخت بگیریم. تقریباً پانصد هزار تومان برای هر مترمربع. شامل نقشه و نظام فنی و عوارض و بیمه و چیزهای دیگر.

اگر کاربری زمین مورد نظر در روستا «زراعی» و «باغی» و موارد مشابه باشد، می‌توان برای تغییر کاربری اقدام کرد. به طور متوسط با ۱۵ درصد درخواست‌ها از سوی بنیاد مسکن (کمیسیونی در سطح استان) موافقت می‌شود. و از آن کاربری به مسکونی تغییر کرده و می‌توان برای پروانه ساخت اقدام کرد. تغییر کاربری هزینه مخصوص به خودش را دارد و  چندان نیست. اما شرط تغییر کاربری این است که حداقل از دو سمت به دیوار محوطه مسکونی دیگری که آنها دارای پروانه ساخت باشند متصل باشد. با این کار به درستی می‌خواهند از ساخت و سازهای پراکنده جلوگیری کنند. وگرنه، موافقت نمی‌شود و باید بسازد و آنگاه جریمه‌اش را پرداخت کند. چیزی در حدود پنج میلیون تومان برای هر مترمربع! این اتفاق تقریبا از سال ۱۴۰۰ شروع شده و به نظر می‌رسد ساخت و ساز را در محدوده روستاها متوقف کند. بنابراین، در روستا، برای زمین‌های با کاربری غیرمسکونی، دو روش ساخت وجود دارد. یک روش اقدام برای تغییر کاربری که سه تا پنج ماه طول می‌کشد، آن هم از طریق دهیاری و ثبت‌نام اینترنتی در سایت بنیاد مسکن (www.bonyadmaskan.ir) و سامانه «راهبر» (https://svs.bonyadmaskan.ir) و پس از تایید، اخذ پروانه ساخت. روش دوم، که به خاطر جریمه سنگین کم کم دارد منسوخ می‌شود، روش ساخت است و آنگاه پرداخت جریمه کمیسیون ماده نود و نه. 

کمیسیون ماده ۹۹ در سطح شهرستان برگزار می‌شود و متشکل از نمایندگان وزارت کشور (بخشدار)، راه و شهرسازی و قوه قضاییه (قاضی) می‌باشد. با مطالعه دقیق پرونده‌ها و ورق زدن چند برگه کاغذ و پس از چندین دقیقه بحث و گفتگو به اشراف صد در صد رسیده و صدها میلیون و گاهاً جریمه‌های میلیاردی را تعیین می‌کند. معمولاً برای تشخیص درست و زایل نشدن حق بندگان خدا نیازی هم به بازدید از نزدیک نمی‌بینند و گاهی سی پرونده را در دو ساعت می‌بندند. در انتها،‌ مالک باید جریمه را پرداخت کند تا بتواند از ترس تخریب رها شده و امکانات آب و برق و گاز را بگیرد. جریمه چه یکباره چه به صورت مدت‌دار و چکی، به حساب دهیاری ریخته خواهد شد و پس از آن چه اتفاقی برای آن پول‌ها می‌افتد، کسی نمی‌داند. یقیناً همه دارایی‌های شورای روستا برای رفاه روستا هزینه می‌شود. (در کلاردشت که ما هرچه دیدیم، همه به درستی هزیه شد.) اما شنیده‌ایم که در شهرهای دوردست، فرم هزینه کردن چندان شفاف نیست. یعنی اصلاً شفاف نیست. شاید تا بیست سال آینده نیز برای دانستن شیوه خرج‌کرد فرآیند شفافی  در آن روستاهای دوردست به وجود نیاید، دلیل اصلی آن هم عدم رشد فرهنگ مطالبه گری است و پخش شدن حیرت‌انگیز بیماری فساد در آن شهرهای دوردست. باید منتظر نسل آینده ماند که تا آنجا که به نظر می‌آید با کسی شوخی ندارند.

قبل از ساخت لازم است جواز بگیریم. در شهر از شهرداری، در روستا از دهیاری. اگر ساختمانی جواز نداشته باشد یا پرونده آن در جریان نباشد، گشت شهرداری عملیات ساخت را متوقف می‌کند. معمول است که در فصل زمستان برای گرفتن پروانه ساختمان یا همان جواز اقدام می‌کنند. این فرآیند در شهرداری کلاردشت در حدود ۴۵ روز و در دهیاری‌ها نیز بستگی دارد. مراحل اخذ جواز در کلاردشت تا حدودی ساده‌تر از اخذ جواز در شهرهای بزرگ است. برای مثال هیچ ضوابط خاصی در مورد نما و یا رنگ و شکل و بافت وجود ندارد. در واقع ساختمان می‌تواند هر شکلی داشته باشد. اما در شهرهای بزرگ اینطور نیست. و این خبر خوبی نیست. در ژاپن ساختان‌هایی که یک سری از اصول را رعایت کنند در هزینه جواز تخفیف می‌گیرند. برای مثال شکل بافت روستایی را رعایت کنند. به هر حال چنین نگاهی در این شهر نداریم و به نظر هم نمی‌رسد به این زودی‌ها شاهد چنین رشد مترقیانه‌ای باشیم. خوب است بدانیم که شوراهای شهر و روستا توانایی تصویب قوانین محلی در چنین مواردی را دارند که به هر دلیل ترجیح می‌دهند وارد این مسائل نشوند. در مورد تهیه نقشه و مبحث ضوابط و کنترل نقشه نظام مهندسی نیز شاهد سخت گیری کمتری نسبت به شهرهای دیگر هستیم. اینکه نبود این دقت و ظرافت خوب است یا بد، بماند. اما چیزی که به تجربه می‌توان دریافت این است که بودن یا نبودن سخت‌گیری‌ها چندان در محصول نهایی که ساختمان باشد تاثیر نگذاشته است. بلکه موضوع مهم، فرهنگ ساخت و ساز و جنس بازار مسکن است که سازنده را به سمت طرح خوب و اجرای خوب سوق می‌دهد و هیچ گاه نمی‌توان با افزایش ضوابط، ساخت و ساز را ایده‌آل کرد. این مسئله و اعمال تغییراتی در ساختار شهرداری و نظام مهندسی سه چهار سالی است که مورد بحث و بررسی قرار گرفته و جلسات متعددی بین وزارت راه و شهرسازی و نظام مهندسی تشکیل شده است و ممکن است در سال‌های آینده شاهد تغییرات ساختاری در شکل کنترل و نظارت بر امور ساخت و ساز باشیم.

در اینجا می‌خواهیم مراحل کلی اخذ جواز را به طور مختصر مرور کنیم. اولین گام، مراجعه به شهرداری یا دهیاری و تشکیل پرونده است. مدارک معمول مثل مشخصات مالک و سند و غیره. دوم، مرحله دستور نقشه است. در این مرحله مامور بازدید شهرداری از سایت دیدن می‌کند و بر اساس طرح جامع و تفصیلی شهر و یا طرح هادی روستا به ما می‌گوید که این زمین مورد نظر کاربری اش چیست. اگر مسکونی است یا اداری و غیره، که بسیار خوب. حتی کاربری گردشگری هم مناسب است. اگر کاربری‌های دیگری مانند بهداشتی و تاسیسات و غیره دارد، نیاز به تغییر کاربری دارد. تغییر کاربری بر اساس رای قاضی در جلسه‌ای با شهردار و نماینده شورای شهر در قالب کمیسیون تغییر کاربری صورت می‌گیرد و در مراحل آن نیاز به ارزیابی داشته و در مواردی نیاز به تایید استانی دارد که در اینجا به همین مقدار توضیح اکتفا می‌کنیم. با مشخص شدن کاربری، تراکم،‌ عرض گذر، پارکینگ مسقف یا آزد، میزان عقب نشینی، تعداد طبقات و حداکثر ارتفاع و مواردی از این دست، شهرداری برگه‌ای را به کارفرما یا وکیل وی می‌دهد به نام برگه اصول ضوابط شهرداری. این برگه برای گام سوم مورد نیاز است. گام تهیه نقشه. در اینجا مهندس معمار وظیفه طراحی دارد. در مسیر اصولی، اینجا فقط بایستی نقشه‌های معماری ترسیم شود که پس از تایید شهرداری، مهندسان عمران و تاسیسات بر روی آن کار می‌کنند. ولی از آنجا که معمولا نقشه‌های معماری که منطبق بر اصول شهرداری باشند مورد تایید قرار می‌گیرند، در شهر کلاردشت، تمامی نقشه‌ها در این فاز تهیه می‌شوند. سپس نقشه‌ها به تایید نظام مهندسی یا نظام فنی روستایی می‌رسد. این فرآیند در دفترچه فنی ساختمان که تمامی مشخصات ساختمان در آن درج شده است وارد می‌شود. در این مرحله مهندسان «طراح» در گروه‌های چهارگانه معماری، سازه، تاسیسات برقی و تاسیسات مکانیکی اقدام به تهیه نقشه می‌کنند. و مهر تایید خود را به منظور تایید صحت نقشه‌ها در پای آن می‌زنند. و پس آن انتخاب «ناظر» است که بر گروه‌های چهارگانه بالا نظارت می‌کنند. بسته به شرایط نظام هر شهر، این فرایند یا رندوم است یا به انتخاب کارفرما. به هر صورت، این حق کارفرما است که ناظر خود را خودش انتخاب کند. در نظر داشته باشید که سازمان نظام مهندسی ساختمان یک سازمان NGO است و قدرت خود را از شهرداری می‌گیرد. برای مثال در مازندران و شهرداری کلاردشت، مسئولیت کنترل نقشه‌ها که آیا مطابق مقررات ملی ساختمان است یا خیر به نمایندگی نظام مهندسی ساختمان تفویض شده است. از این گام نیز بگذریم. گام بعدی، پرداخت عوارض و بیمه است به همراه به اصطلاح قبض آب و گاز و برق. و کار تمام است.

برای برآورد سرانگشتی می‌توان از این عددها استفاده کرد. هزینه جواز مسکونی در محدوده شهر در سال ۱۴۰۳ برای هر مترمربع در حدود چهارصد هزار تومان و هزینه تمام خدمات مهندسی حدود ۹۰ هزار تومان می‌شود. یک هزینه طراحی خارج از چارچوب نظام، به فرض ۳۰ میلیون تومان، نیز به آن بیفزایید. شامل نقشه‌برداری و توپوگرافی و غیره. خلاصه سخن اینکه چیزی در حدود پانصد هزار تومان برای هر مترمربع مجموع هزینه کل خدمات مهندسی و جواز می‌شود. با احتساب هزینه بیست میلیون تومان برای هر مترمربع، این هزینه حدود پنج درصد هزینه تمام شده ساخت می‌شود. و ۹۵ درصد باقیمانده، هزینه مصالح و ابزار و دستمزد می‌شود. بنابراین صرفه‌جویی در این مرحله که البته اصطلاح غلطی است، کار چندان جالبی نیست، اما متاسفانه رایج است. چون قدم‌های اول است و سازنده هنوز حوصله کافی دارد و چون عددها شفاف و روی کاغذ است می‌خواهد به اصطلاح مو را از ماست بکشد، اما زدن از حقوق مهندس و تلاش برای تخفیف گرفتن در این مرحله کار را به سمت نقشه‌های بی‌کیفیت و بالطبع ساختمان‌های بی‌کیفیت خواهد برد.

مراحل اخذ جواز روستایی نیز تقریباً مشابه شهر است. با این تفاوت که مسئولیت کنترل نقشه به جای نظام مهندسی، بر عهده نظام فنی روستایی است و برخی از عوارض نیز نیاز به پرداخت ندارند. در پیش از ۱۴۰۰ فرآیند اخذ جواز در روستا مانند آب خوردن بود و حالا هیچ دست کمی از شهر ندارد. 

یک نکته دیگر را در اینجا می‌گوییم. و هیچ ارتباطی با بحث بالا ندارد. چه بهتر که این نگاه اصلاح شود : پول جواز را یک امر زاید تصور نکنیم. این هزینه، در اختیار این مراکز قرار می‌گیرد تا در مدت عمر مفید ساختمان که سی یا پنجاه سال است، خدماتی مانند جمع‌آوری زباله، نظافت فضاهای شهری، روشنایی معابر و زیباسازی فضاهای روستا و بازگشایی معابر در برف و زیباسازی شهری و تکمیل طرح‌های پیشرفت روستا را انجام دهند. مانند برنامه‌های متنوع در جهت گردشگری و یا رفاه عمومی. و کم و بیش انجام می‌دهند. مسلم این است که این هزینه یک هزینه زاید نیست و در مقابل آن، خدمات فراوان و مستمری را دریافت کرده و خواهیم کرد.

پروانه ساخت در کلاردشت

تغییر کاربری در کلاردشت را از ما بخواهید.

ما به زیر و بم امور اشراف دارم.

خیال‌تان راحت باشد.

مدیریت بخش املاک
مدیریت بخش املاک

مهندس حامد احمدی
کارشناس ارشد سازه
۰۹۱۱۳۶۸۲۵۰۰

طراحی ویلا و ساختمان توسط دفتر ویلا۳۶۰ کلاردشت
طراحی ساختمان

زمانی که خواسته‌های سرمایه‌گذار با علم مهندسی و مقررات ساختمان و البته ذوق هنری جمع می‌شوند.

مشاهده
نظارت بر اجرای صحیح ساختمان
نظارت بر اجرا

به یک نظارت پیوسته و دلسوزانه از سوی ناظر مشرف بر اجرای صحیح، رسیدن به ساختمان خوب ممکن نیست.

مشاهده
اجرای ساختمان - مرد ها با هم مشغول کار بر روی سقف هستند
اجرای ساختمان

اجرای خوب حاصل مدیریت صحیح در انتخاب و رهبری نیروی کار به همراه دقت در فرآیندی مالی است.

مشاهده
راهنمای ساخت ویلا در کلاردشت

راهنمای ساخت ویلا در کلاردشت

قصد ساخت ویلا دارید، عالی می‌شود اگر این یادداشت را در ذهن داشته باشید.

مشاهده
سرمایه گذاری در کلاردشت

سرمایه گذاری در کلاردشت

زمینه های سرمایه گذاری، ساخت و مسکن، زمین،‌ گردشگری و موارد مشابه

مشاهده
اخذ سند مالکیت

اخذ سند مالکیت

مراحل اخذ سند مالکیت تک برگ به همراه نکته ها و راهنمایی ها

مشاهده
اشکالات رایج اجرا در کلاردشت

اشکالات رایج اجرا در کلاردشت

اجرای ساختمان در کلاردشت کاستی های فراوانی دارد که بر آنها مروری می‌کنیم.

مشاهده

آشنایی با کلاردشت

 ۱۳۸۸ - ۱۴۰۳   |  کلیه حقوق برای ویلا۳۶۰ محفوظ است

⚪ تماس با ما